3326 Ostoros, Egri út 24.
Tel: +3620 9169718
Fax:
E-mail: zoltanszaloki@gmail.com

Bemutatkozunk

Néhány szó a siklóernyőzésről

2008. december 1. - Barta Levente dr.

A siklóernyőzés a múlt század nyolcvanas éveiben alakult ki az ejtőernyőzésből, mivel voltak, akik megunták a zuhanást, és repülni szerettek volna inkább. Kialakultak az első ernyők, amelyek teljesítménye még messze elmaradt a maiaktól.

A siklóernyő lényege, hogy az alsó és a felső vitorla elől nincs lezárva, ezen keresztül felfúvódik, megtelik levegővel, így egy szárnyformát képez, amin felhajtóerő képződik. Ezzel a felhajtóerővel pedig kedvező meteorológiai viszonyok között órákat, több tíz, akár néhányszáz kilométert is lehet repülni.

Eger környéke is kiválóan alkalmas a siklóernyőzésre – ez már első siklóernyőseinknek is szemet szúrt. Egerben már 1994-ben megalakult az Eged Eagles Siklóernyős Sportegyesület, ami azóta is folyamatosan működik, tagjaink száma pedig egyre növekszik.

Az Eger melletti Nagyeged-hegy repüléseink fő helyszíne, de máshol is lehet jókat repülni. Az Egyesület megalakulása óta szervezi Eger siklóernyős életét, így az érdeklődőknek tandemrepülésre, vagy akár alapfokú –oktató felügyeletével, de önálló repülésre jogosító- siklóernyős-tanfolyamokat szervezünk, megrendezzünk az évente az Egeden megtartott Eged-kupát, és szervezzük a repülőéletet a hulladékgyűjtéstől a starthely-, és leszálló karbantartásokon át a baráti összejövetelekig.